Ethiopie

Door [Roland] op vrijdag 15 mei 2015 09:01 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 3.402

http://www.heeling.nl/tweakers/blog/aap.jpg
Aap zoekt iets om te stelen

IT is onlosmakelijk verbonden met het leven, we denken er amper meer bij na, het is eigenlijk overal om ons heen en werkt bijna altijd. In Afrika is dat toch even anders, daar kom je soms nog dingen tegen die we ons in NL niet meer voor kunnen stellen. Momenteel woon ik in EthiopiŽ, dit na ook gewoond te hebben in Oeganda, Zambia en Nepal. Ik blog over het dagelijkse leven voor vrienden en familie op een ander blog. Daar heb ik het nooit over IT, wij Tweakers vinden IT leuk en interessant, maar mijn vrienden en familie denken daar anders over.

Ik ben hier op een teacher trainer college aan het werk met IT, de bedoeling is de IT-ers hier een beetje op te leiden door samen te werken. Mijn collega’s willen graag maar missen kennis en durf met IT bezig te zijn, ik hoop dat het me gaat lukken ze wat betere beheerders te maken.
De laatste jaren ben ik afdelingsmanager geweest, dus wat minder met de techniek bezig geweest. Nu zit ik er weer midden in en omdat alles hier nog Windows XP draait mis ik ook weinig kennis :-). Soms zijn zaken wat lastig en dan is het forum een plek om vragen te stellen. Daar ook de tip gekregen te bloggen over IT werk in hier. Wel een leuk idee, precies wat ik ga doen.
In deze eerste blog alleen even de setting:

Een lokale PABO met bijna 10.000 studenten, allemaal begin 20. Er wordt zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat les gegeven. Het is gedeeltelijk een boarding school. De laatste grote IT gift is een jaar of zeven geleden geweest. Er zijn hier zes Dell servers waarvan ťťn het nog deed toen ik hier kwam. Hier draait Windows 2003 op die alleen als DHCP server fungeert. Verder doet deze Dell 2900 niets. Er was een oude Dell 620 waarop een smoothwall stond geÔnstalleerd. Ik heb van verschillende niet werkende Dell 2950’s ťťn werkende gemaakt waarop nu PFsense draait zodat internet wat gefilterd kan worden. Dan is er nog ťťn windows 2008 server die filesharing doet (zonder licentie). Verder bestaat het college uit vele losse gebouwen op een grote compound, deze zijn met glasvezel aan elkaar verbonden. Er is een wifi netwerk die maar voor een klein gedeelte werkt, het hele netwerk wordt gebruikt voor internet en een klein beetje file sharing. De 300 pc’s en vele smartphone delen een per maand 700 euro kostende 4mbit verbinding (al betaalde ik dat zakelijk 10 jaar geleden in NL ook, en daarvoor kreeg ik maar 2mbit). Dat ik snel internet heb mogen ervaren is dan ook alweer even geleden.

http://www.heeling.nl/tweakers/blog/serverroom.jpg
serverruimte, ik heb al behoorlijk opgeruimd, met name de stroomvoorziening is interessant

Deze verbinding ligt er dagelijkse wel ťťn of twee keer voor meerdere uren uit. Vaak omdat de verbinding er gewoon niet is. Nog vaker omdat er geen stroom aanwezig is. Elke dag zijn hier meerdere stroomstoringen, vaak ’s ochtends en eind van de dag. Als ik ’s ochtends aan kom fietsen luister ik eerst aan de deur of ik servers hoor blazen, zo niet, dan eerst naar de kantine om koffie te drinken (kantine is niet het juiste woord voor deze mooie buiten tuin waar de lekkerste koffie te krijgen is ). Ik heb een poosje gedacht dat dit bewuste stroomonderbrekingen zijn omdat er simpelweg niet voldoende stroom is voor het hele land. Maar dit is niet geval, de infrastructuur is zo slecht dat het echt storingen zijn. Naast deze onderbrekingen, is hardware erg oud, niet geŁpdatet, is er geen geld. Virussen zijn een groot probleem. Kennis van de gebruikers is erg laag. Meest vervelend is, is dat men hier verwacht dat als men eenmaal een computer heeft gekocht (komt hier zonder OS) dat het dan klaar is. Een computer kan immers alles. Kleinere problemen zijn er ook, apen die je kantoor binnen komen om cd’s te stelen. Maar dat is eigenlijk wel grappig.

Vele problemen hier, waarvan een aantal wel valt op te lossen. Een aantal ook niet, maar ik ga er proberen verslag van te doen.

Volgende: EthiopiŽ: vragen en antwoorden 06-'15 EthiopiŽ: vragen en antwoorden

Reacties


Door Tweakers user Sepio, vrijdag 15 mei 2015 09:23

Bedankt voor je blog. Het is erg leuk om te lezen hoe het er bij jou aan toe gaat. Ik ben benieuwd naar de volgende blog.

Door Tweakers user fotografie999, vrijdag 15 mei 2015 10:25

Leuke blog! Keep on posting!

Door Tweakers user Ample Energy, vrijdag 15 mei 2015 10:30

Wat een wereld van verschil. Heel leuk om te lezen!

Door Tweakers user PL3X4N, vrijdag 15 mei 2015 10:44

Leuke blog! Altijd een soort droom geweest om aan zulke projecten mee te helpen. Werd ooit helaas net niet uit gekozen om mee te gaan naar RoemeniŽ...

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 15 mei 2015 11:20

Cool dat je dit doet. Tof om te lezen (zowel deze post als je eigen site).

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 15 mei 2015 11:40

Nu vraag ik me toch af: wat doe je tegen de apen die rondlopen om dingen te jatten? Een CD/DVD zeg ik "mua, jammer dan" maar waarschijnlijk komen die beesten af op glimmende/zilveren dingen en kunnen ze potentieel aardig wat schade aanrichten..

Door Tweakers user Tuskermalt, vrijdag 15 mei 2015 13:57

Leuk om te lezen. Maak je ook gebruikt van Linux aangezien je dan met oude hardware nog veel zou kunnen doen en je niet met licenties zit. Voor desktop een uitkomst en minder last van virussen en dergelijke.

Door Tweakers user [Roland], vrijdag 15 mei 2015 13:59

Deze
sfranken schreef op vrijdag 15 mei 2015 @ 11:40:
Nu vraag ik me toch af: wat doe je tegen de apen die rondlopen om dingen te jatten? Een CD/DVD zeg ik "mua, jammer dan" maar waarschijnlijk komen die beesten af op glimmende/zilveren dingen en kunnen ze potentieel aardig wat schade aanrichten..
En deze
Tuskermalt schreef op vrijdag 15 mei 2015 @ 13:57:
Leuk om te lezen. Maak je ook gebruikt van Linux aangezien je dan met oude hardware nog veel zou kunnen doen en je niet met licenties zit. Voor desktop een uitkomst en minder last van virussen en dergelijke.
En welke vragen nog meer komen zal ik een volgens blog beantwoorden.

Door Tweakers user rookie no. 1, zaterdag 16 mei 2015 15:58

Leuk om ons Nederlanders een indruk te geven hoe het er daar aan toe gaat. Relativerend en interessant.

Je verbindingen stevig filteren is met zo'n mager lijntje pure noodzaak en een goede ups eigenlijk ook wel.

Succes, eventueel ook voor het vinden van nieuwe sponsors voor hard/software.

Door Joel Haasnoot, zaterdag 16 mei 2015 19:18

Leuke blog! In 2005 teruggekeerd van 9 jaar Ethiopie en had als tiener daar m'n eerste systeembeheer baantje (ouders werkten daar). Kwamen af en toe in Hawassa voor vakantie :)

Ook kwestie van oude apparatuur, en toen nog inbelverbindingen die het vaak wel deden maar ook vaak genoeg niet. Dingen moesten uit buitenland kopen en de belasting was altijd belachelijk hoog. Toen we eindelijk nieuwe server hadden, waren de CPU pins gebogen. Dat soort dingen...

Door Tweakers user Falcon, donderdag 21 mei 2015 16:33

Wat ik ook wel zou willen weten, wie financiert jou en vanuit wat voor organisatie doe je dit? Daarnaast ben ik wel benieuwd hoe je omgaat met core problemen.. dat je echt hardware nodig hebt voor vervanging.

Voor de apen zou je natuurlijk een doos met oude inbelverbinding cd's neer kunnen zetten :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 21 mei 2015 16:33]


Door Tweakers user MClaeys, woensdag 10 juni 2015 08:28

Toffe blog, ben wel benieuwd hoe het er daar aan toe gaat en hoe het mogelijk is met (misschien kleine) ingrepen daar een verschil te maken :).

Door Tweakers user Jacco011, dinsdag 23 juni 2015 11:55

Wou. Dit is ook zo iets wat ik graag later na veel ervaring opgedaan te hebben in de IT ook wel zou willen doen. Het gevoel dat je echt wat aan het doen bent voor de mensen die al blij zijn met 256Kbit/s moet echt geweldig zijn. In grote kantoren doe je de hele dag iets en uiteindelijk is het maar 1% van de hele IT. Daar kan ik me voorstellen dat je direkt voor 80% verantwoordelijk bent (ligt aan je functie).
Wat Falcon al zegt (ik heb je blog nog niet gelezen), zou ik ook wel willen weten hoe je het financieel aanpakt. Hoe ziet het budget eruit..
Wat ik mij ook afvraag:
Waat voor taal spreek je daar. Gewoon engels?
Is dit je werk aangezien je daar woont? Doe je naast dit vrijwilligerswerk ook nog ander werk?
Moet je tegenover NL veel inboeten op het dagelijks leven gezien de niet zo hoge standaard?

Innegeval leuk om te lezen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 juni 2015 17:08]


Door Smithd186, zondag 28 juni 2015 08:50

What is the website that means it is easy to understand podcasts and blog sites? I don't get an iPod, does that make any difference? . dbekgbdeeekgbeeaReageren is niet meer mogelijk