EthiopiŽ: vragen en antwoorden

Door [Roland] op maandag 22 juni 2015 09:27 - Reacties (1)
Categorie: -, Views: 2.629

http://www.heeling.nl/tweakers/blog/1.jpg
Schildpadden bij achterdeur kantoor

Ik was prettig verrast door alle reacties en het aantal views op mijn eerste tweakers blog. Laat de tweede net zo goed ontvangen worden. In deze blog wil ik eerst wat vragen uit de reacties beantwoorden en daarna een stukje over PFsense.

Vraag 1: Nu vraag ik me toch af: wat doe je tegen de apen die rondlopen om dingen te jatten? Een CD/DVD zeg ik "mua, jammer dan" maar waarschijnlijk komen die beesten af op glimmende/zilveren dingen en kunnen ze potentieel aardig wat schade aanrichten..
Je houd de deuren dicht, veel meer kun je niet doen. Het stelen wat ze doen is vooral voedsel. In restaurants kan dat nog wel eens een probleem zijn/ voor hilarische situaties zorgen. Verder zijn het vooral slopers. Vooral tuinen moeten het ontgelden, ook gebruiken ze telefoon en elektriciteits lijnen nog wel eens als schommel, met gevolg van storingen. Er zijn hier twee soorten apen. Bavianen, erg vervelende apen die graag stelen. Colobusapen zijn hier ook. Geweldige nieuwsgierige beesten die gewoon rustig en relaxed hier op school leven.

http://www.heeling.nl/tweakers/blog/2.jpg
Colubusaap in restaurant college, zo leuk dat ze niet hoeven te stelen, ze worden gevoerd

Vraag 2:Leuk om te lezen. Maak je ook gebruikt van Linux aangezien je dan met oude hardware nog veel zou kunnen doen en je niet met licenties zit. Voor desktop een uitkomst en minder last van virussen en dergelijke.
Als het aan mij ligt wordt hier alleen open source gebruikt. Er is hier weinig geld dus alles wat er nu draait is illegaal of gekraakt (ook de balie pc’s bij de bank). Virussen zijn hier dus een groot probleem. Helaas is de weinige kennis die hier is helemaal Microsoft. Linux kennis is hier niet aanwezig en mensen staan er ook niet echt open voor (dat is lastig in heel Afrika, we doen het zoals het ons geleerd is, daarom vind je hier nog veel windows 2000/2003/XP). Waar linux kennis niet echt nodig is gebruik ik het wel. Als firewall bijvoorbeeld PFsense ingericht (al is dat FreeBSD), met de gui kun je eigenlijk alles.

Vraag 3:Wat ik ook wel zou willen weten, wie financiert jou en vanuit wat voor organisatie doe je dit? Daarnaast ben ik wel benieuwd hoe je omgaat met core problemen.. dat je echt hardware nodig hebt voor vervanging.
Ik ben hier met VSO, een van oorsprong Britse ontwikkelingsorganisatie. Sharing knowledge is waar ze voor staan. Ik ben hier om mijn kennis te delen om op die manier mensen hier het zelf te kunnen laten doen. Het is vrijwilligerswerk, al krijg ik een lokaal salaris (160 euro per maand),hoef ik geen huisvesting te betalen en ben ik goed verzekerd. Een biertje kost hier 40 cent en voor 2 euro kun je goed uit eten. Het is salaris is dus niet zo slecht. Waar ik nu werk wordt niet gefinancierd. Reden is het werk waarvoor ik hier ben niet mogelijk bleek, dat gebeurt helaas wel eens in derde wereld landen. Dat project, werken aan het nationale ziekenhuis informatie systeem wordt gefinancierd door Irish aid. Vaak zijn het projecten die gefinancieerd worden door lokale overheid, interantionale ontwikkelingsorganisaties of door landen (EU, DFID)

Tweede deel van je vraag. Veel hardware hier is ooit geschonken. Op het meeste zit een sticker van US aid. Hier is het ondertussen oud en aan vervanging toe, daar is dus geen geld voor en gebeurd niet. Linux is dan inderdaad een goede optie. Er zijn twee grote redenen waarom IT hier lastig van de grond te krijgen is. De vele stroomstoringen en kapotte hardware (vaak gevolg van). Daarom werkt iedereen ook nog op papier. IT kan hier niet vertrouwt worden. Ik ben blij met de overgang naar cloud oplossingen, daar ligt w.m.b. de IT toekomst van Afrika. Enkel een router en switches nodig. Deze kun je wel krijgen in Addis Abeba. Vijf uur met de bus om te winkelen, kost het meer dan 200 euro dan is een bid process noodzakelijk. Heb je wat nodig dan gaan daar enkele weken overeen.

Ik ben begonnen met een PFsense stukje, maar die is nu al zo lang dat ik dat toch maar in een aparte blog ga doen. Dat zal dan ook mijn laatste vanuit Ethiopie worden, ik heb een echte baan gevonden in Kenia. Over een week of twee een korte vakantie in Nederland en dan voor drie jaar naar Kenia. Daar kun je meer over lezen op mijn blog voor vrienden en familie. Ik zal de schildpadden die af en toe langskomen bij mijn achterdeur wel gaan missen.

Volgende: Ethiopie 05-'15 Ethiopie

Reacties


Door Tweakers user MB54, dinsdag 23 juni 2015 10:04

Interessant! Veel succes in Kenia.

Reageren is niet meer mogelijk